donderdag 24 maart 2011

soep van topinamboer of aardpeer

 Het is lente. Frisse blaadjes aan de struiken, kruiden steken hun kop weer op en het zonnetje schijnt. Alles lijkt mooier en vriendelijker. Het dromen over warme zomers, bbq, witte wijn op het terras, kamperen en het strand kan weer beginnen. Dromen over asperges, peultjes, capucijners en andere voorjaarsgroentes blijft nog even dromen, want wat nu in de supermarkt ligt, is voorgetrokken, uit de kas of schreeuwend duur. Als je een beetje  wil eten volgens de seizoenen, eet je in maart gewoon nog wintergroente, want die zijn er nog genoeg.

Het buurtwinkeltje dat aan upgrading en postionering heeft gedaan om de verkoop te stimuleren (dank je reclameman voor deze kennis in mijn leven), verkoopt nu ook biologische groente. Een leuk initiatief van Willem & Drees (die niet echt zo heten) dat de biologische landbouw hopelijk stimuleert. Ik kocht aardperen of topinamboer zoals ze ook worden genoemd. Echte wintergroente maar wel lekker ongewoon. Ik maakte er soep van met een beetje room en verse bieslook uit de tuin. Toch een beetje lente.


Aardpeersoep
nodig voor 4 kommen:
* klontje boter
* sjalotje of klein uitje
* halve kilo aardperen
* 1 beetje grote, kruimige aardappel
* 0,9 dl water
* 1 dl room of creme fraiche
* zout en peper
* bieslook
* citroensap

Snipper de sjalot heel fijn. Boen de aardperen schoon en snijd de lelijke plekken en uitstulpinkjes ervan af. Je kunt ze ook helemaal schillen met dunschiller, maar dat hoeft niet. Schil de aardappel. Snijd de aardperen en -appel in blokjes. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot zonder dat deze bruin wordt. Voeg aardpeer en -appel toe en roer een paar keer door. Strooi een theelepel over de groente. Maal een paar keer met de pepermolen. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken totdat de groentes gaar zijn. Pureer de soep glad met bij voorkeur een roerzeef. Ik deed het heel lui met de staafmixer, maar dan houd je toch kleine klontjes over en je hebt het risico dat het een kleffe massa wordt. Aardappel wil door te hard mixen nog wel eens veranderen in een soort stijfsel. Doe de soep terug in de pan. Giet de slagroom of creme fraiche erbij en verwarm zachtjes. Breng op smaak met zout, peper en een drupje citroensap. Serveer met fijngeknipte bieslook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten