zaterdag 5 maart 2011

rode kool met hachee


In de kroeg vertelt een vriendin me over het eerste romantische etentje dat ze had met de man. Hij had zijn best gedaan op hachee met gestoofde rode kool en gekookte aardappelen. Het bracht haar niet in de juiste stemming. Want piepers daar houdt ze niet van. Sterker, ze gruwt ervan. Als kind moest ze elke dag die glazige ellende eten. Volwassen ging de wereld open en at ze rijst, pasta en andere lekkere dingen. De man mocht bij de gratie gods blijven,  is er nog steeds en kookt meestal. En nu haar zoon vegetarisch is geworden, is ze geïnteresseerd in een recept voor vegetarische haché. Bij deze. Met enige schroom van mijn kant, want dit nagebootste vleesgerecht is best lekker, maar het blijft altijd een aftreksel van het origineel.

Vegetarische hachee
nodig voor 5:
* 50 gram boter of margarine
* 2 uien
* 2 bakjes quorn blokjes
* laurierblaadje
* 4 kruidnagels
* plak ontbijtkoek of stroop
* half bouillonblokje
* scheutje sojasaus
* lepel maizena
* lepel azijn

Snijd de uien door midden en dan in schijfjes. Niet te fijn. Smelt de boter in een braadpan. Doe de uien erbij en laat ze zacht sudderen. Doe de quorn blokjes erbij en bak even mee. De uien moeten niet heel bruin worden. Voeg 200 ml water toe, het laurierblad, kruidnagels en bouillonblokje. Laat aan de kook komen en zet zacht. Verkruimel het plakje ontbijtkoek erboven en roer door.  Laat 20 minuten sudderen.


 Voeg water toe als het erg droog wordt.  Proef en breng op smaak met scheutje sojasaus, peper en zout. Roer de maizena los met lepel azijn en een beetje water. Voeg het papje toe aan de hachee, breng aan de kook en laat indikken. Serveer met de rode kool, appelmoes en gekookte aardappelen . Neem een goede soort en een beetje kruimige, dan krijg je geen glazige piepers.
s
 Gestoofde rode kool
* rode kool
* zout
* eetlepel suiker
* 6 kruidnagels
* laurierblad
* azijn
* kleine eetlepel maizena
* ( appel in kleine stukjes)

Snijd de rode kool door midden met een scherp mes. Houd één helft in je hand en snijd met het mes dunne reepjes van de kool. Je kunt ook een schaaf gebruiken. Doe de rode kool in een pan met een laagje water. Voeg een lepel suiker, de kruidnagels en laurierblad toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten stoven totdat de kook zacht is. De kool is nu nog steeds paars. Voeg de laatste 5 miuten de appel toe en de kool wordt door het zuur van de appel rood. Ik nam appelmoes en maakte de kool rood door de maizena los te roeren met de azijn en door de gare kool te roeren. Nu nog vissen naar de kruidnagels en dan serveren.

En dan ziet het er zo uit. Niet heel culinair verantwoord, maar wel ouderwets en troostend eten op de laatste dagen van de winter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten