donderdag 17 maart 2011

Pawa of instant rijst met Indiaas gekruide aardappelen


In het kader van  de voorjaarsschoonmaak alle THT data in mijn voorraadkast bestudeert. Ik kwam een zak pawa tegen die nog voldeed. Nooit gehoord van pawa? Niet heel gek. Lang geleden toen koken me nog niet eens interesseerde, deelde een Indiase familie  tijdens een treisreis in India hun lunch met ons. In hun ogen moeten we volslagen bizar zijn geweest. Twee jonge, ongetrouwde, rokende vrouwen in veel te korte rokken (net over de knie maar zonder lange broek eronder!) die zonder doel zonder begeleiding een vreemd ver land doorkruisen. In plaats van op afwijzing werden we getrakteerd op een gerecht van gekruide aardappelen met iets wat op rijst leek maar vreemd plat.
Pawa, geplette rijstvlokken.  Waarom zou je rijst pletten? Ondertussen geleerd dat het een soort instant rijst is, te vergelijken met onze instant aardappelpuree. Snel klaar voor Indiase huisvrouwen. In het kookboek Word Food café kwam ik een recept tegen, maar waar haal je pawa vandaan. Mijn broer heeft op zijn Indiase reizen er nog naar gezocht. Hij kwam wel met zwarte komijn, bijzondere kardamon en currybladeren thuis, maar geen pawa. Veel later bleek het gewoon te koop op de Ten  Cate markt in Amsterdam. Het resultaat was lekker, al snijd ik de aardappelen de volgende keer iets kleiner. Je kunt het zowel warm als koud eten dus ook geschikt om mee te nemen als lunchgerecht. Weer eens iets anders dan boterhammen met kaas.


Pawa met aardappel, kokos en pinda
nodig voor 4 grote porties:
* 3 middelgrote aardappelen
* 4 eetl olie
* 1 theel. zwart mosterdzaad
* 60 gr. ongezouten pinda's
* 1 theel. seasamzaad
* 1/2 theel. kurkuma of geelwortelpoeder
* 1/2 theel. chilipoeder
* halve of hele groene chilipeper
* 1 eetl geraspte kokos
* zout
* 125 gram pawa
* grote handvol verse koriander

Breng een laagje water in een pan aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in de pan en laat 5 minuten voorkoken. Giet af en laat droog stomen. Verhit een koekenpan zonder olie. Rooster het sesamzaad tot het iets bruiner wordt. Doe over in een schaaltje. Rooster de geraspte kokos ook kort. Doe de pinda's in de pan en rooster tot ze iets bruiner zijn. Verhit nu de olie in de pan. Als de olie heet is, doe je de mosterdzaadjes in de pan. Roer. Als het mosterdzaad begint te ploffen, dan doe je de aardappelen erbij. Hoe droger die zijn, hoe beter ze bakken. Bak de aardappelen tot ze bruin kleuren. Spoel ondertussen de pawa af met water en laat uitlekken. Voeg nu het sesamzaad , geelwortelpoeder, chilipoeder, chilipeper en kokos aan de aardappelen toe. Laat meebakken tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met zout. Schep de pawa voorzichtig door het mengsel en warm nu de pawa mee. Voeg uiteindelijk de gehakte koriander (en de pinda's) toe en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten