donderdag 17 februari 2011

Zwartoogbonen met boerenkool


Volgens Sylvia Witteman, de bekende 'over de top" columinste van de Volkskrant liegen mensen die zeggen dat ze niets missen als ze geen vlees eten. De smaak van vlees is volgens haar niet te vervangen. Vegetarisch eten is volgens haar hetzelfde als ontberingen doorstaan. En kinderen vlees weigeren, is bijna mishandeling. Ze heeft er zelfs een kookboekje over geschreven: "Het lekkerste dier " met als ondertitel Bekering van een vegetariër. (Heb ik als dank gekregen van iemand die vond dat ik wel een aantal eigenschappen gemeen had met Sylvia W. en die hard moest lachten toen ze hoorde dat ik nog bekeerd moest worden.) Ik denk dat Sylvia W. wel gelijk heeft dat de smaak van vlees niet te vervangen is. Ik kan nog steeds smachten naar de smaak van worst, maar afzien van vlees eten brengt ook veel. Een breed smaakpalet bijvoorbeeld. De meiden zijn bijvoorbeeld dol op allerlei soorten bonen. Bruine, zwarte, kikker of kapucijners. Kinderen die dol zijn op bonen, dat hoor ik niet zo vaak van  vleesetende vrienden. Ondertussen eten twee meiden wel eens een beetje vlees, maar ze blijven gericht op veel groente en bonen. En je mist echt wat als je al die heerlijke bonengerechten uit de hele wereld niet blieft. Vandaag had ik trek in zwartoogbonen. Heel even werd er raar gekeken. Bonen met boerenkool? Maar de borden waren zo leeg. Sylvia. eat your heart out! 

Zwartoogbonen met boerenkool nodig voor 5
* 300 gram gedroogde zwartoogbonen (geweekt)
* 300 gram gesneden boerenkool
* 1 theel. zout
* 2 eetl.lekkere olijfolie
* 1 eetl. citroensap

Voor de afwerking:
* 3 eetl. olijfolie
* 2 grote rode uien
* 1 gedroogd rood pepertje
* 3 teentjes knoflook

Mocht je vergeten zijn de bonen te weken, kun je ze met water aan de kook brengen, daarna van het vuur halen en een uurtje laten staan en dan verder gaan. Met een snelkookpan krijg je de bonen ook gaar zonder voorweken.
Doe de uitgelekte bonen in de snelkookpan. Zet de bonen net onder water. Breng aan de kook en laat de pan onder druk komen. Laat ongeveer 8 minuten koken, doe de warmtebron uit en laat de druk vanzelf dalen. Als de pan open gaat, voeg je de zak gewassen boerenkool en het zout toe. Roer door en breng opnieuw aan de kook en de pan onder druk. Laat ongeveer 10 minuten koken en laat de druk vanzelf dalen. Voeg olijfolie en citroensap naar smaak toe.

Als je geen snelkookpan hebt (afzien als je graag bonen eet), kook je de bonen zachtjes  40 minuten en daarna met de boerenkool nog eens 30 à 40 minuten. In plaats van snel wordt het dan slowcooking, wel heel hip.

Snipper ondertussen de uien en de knoflook. Verwarm in een koekenpan de andere olijfolie en voeg de gedroogde rode peper toe en laat deze donkerder worden. Voeg nu de uien toe en fruit ze. Voeg de knoflook toe en bak tot de randen van de ui een beetje donker worden. Voeg de inhoud van de pan aan de bonen/boerenkool toe.

Serveer met pitabroodjes , een frisse salade en fetakaas.


bron: aangepast recept uit "Vegetarische recepten uit de hele wereld"  van Madhur Jaffrey:Geen opmerkingen:

Een reactie posten