zondag 13 februari 2011

Tante Wies koek of plaatkoek met appel


Een tante uit Rotterdam die veel praatte. Over de  nieuwbouwwijk in Franeker waar ze terecht was gekomen, over haar Rotterdamse behoefte om een praatje over de heg te maken terwijl de Friese buren zich achter de gordijnen leken te verschuilen. En altijd over de één of andere hilarische blunder. Een tante waar je om kon lachen. Zelfs als ze de gewoonste dingen zei. Was het het Rotterdamse accent dat we grappig vonden? De zelfspot die doorklonk? Of gewoon de openhartigheid waarmee ze sprak over haar onzekerheden? Deze Brigitte Kaandorp avant la lettre was in ieder geval heel gezellig op de soms saaie verjaardagsfeestjes tussen de sobere Friese ooms die het gewoon over werk hadden of helemaal niets zeiden. Deze tante kwam in de jaren '80 met dit appelgebak aan. "Niet zelf bedacht hoor, maar het is wel reuze gemakkelijk"  Toen ze vroeg of we extra slagroom wilden, konden we met onze monden vol nog net ja knikken.


'Tante Wies' koek 
nodig voor ongeveer 20 vierkantjes  ( ik gebruikte dubbele hoeveelheden voor een grote bakplaat vol) 
* 250 gram zelfrijzend bakmeel of 250 gram bloem met een theel. bakpoeder
* 125 gram havermout 
* 225 gram bruine basterdsuiker
* 225 gram boter
* 500 gram geraspte appel 

Smelt de boter langzaam in een pannetje. Roer de droge ingrediënten door elkaar. Roer met een houten lepel de gesmolten boter erdoor tot je een kruimelig deeg hebt. Stort 2/3 van het kruimelddeeg op een bakplaat bedekt met bakpapier en druk het deeg enigszins aan. Verdeel de appel over het deeg. Verkruimel het resterende deeg over de appel. Zet in de oven op 150 graden en na een uur is het gaar.  Het is eerst nog zacht maar bij het afkoelen wordt het hard. Bestrooi met poedersuiker. 

Serveer met een klodder slagroom en noem het Tante Wies koek. 

1 opmerking:

  1. Fantastisch - tante Wies koek gaat de wereld over!!! Het is en blijft mijn favoriet (en op iedere verjaardag vragen vrienden weer naar de tante Wies Koek).

    BeantwoordenVerwijderen