dinsdag 15 februari 2011

carrot cupcakes


Bodil wordt 9 en trakteert op carrot cupcakes.  Klinkt gezond met die wortel, maar is het niet met deze hoeveelheid suiker en zeker niet met die toefjes  roomkaas erop. Trakteren op school is een ritueel. Het bedenken van de traktatie, het versieren van de traktatie, het lopen over het schoolplein met de schaal traktaties, het uitdelen en het langs de klassen gaan waarbij je twee kinderen mag meevragen. Meestal worden de beste vriendinnetjes gevraagd, maar het is ook een moment dat een kind voelt dat het een ander kind blij kan maken of teleur kan stellen. Het ene kind zie je van die macht een beetje genieten terwijl het andere er nerveus van wordt. Het lijken net volwassenen. De sociale processen zijn net zo ingewikkeld.  Ouders willen hun kind zo graag helpen dat sommige scholen gek worden van de zakken snoep die kinderen krijgen of de steeds grotere kadootjes die erbij komen. Onze school vraagt ook om gezonde traktaties. De dadels die een verantwoorde vader meegaf, werden luidkeels onthaald met een "Lust ik niet", dus het jaar daarop koos hij heel bewust voor snoep! Versierde mandarijntjes worden door de meiden keurig opgegeten, maar ze vinden het meer een verplichting dan een traktatie. Dus waar kun je kinderen die elke dag heerlijke ligakoeken meekrijgen en pakjes zoete yoghidrink nog blij mee maken. Wat tracteer je dan? Wie het weet, mag het zeggen. 
Carrot cupcakes 


nodig voor 24 stuks: 
* 21/2 cups bloem
* 2 theel. baksoda 
* 1 theel. zout
* 2 theel. kaneel 
* 1/2 theel vers gemalen nootmuskaat 
* 1 theel. gemalen gember
* 1,5 cup suiker
* 1 1/4 cup zonnebloemolie
* 4  eieren
* 2 cup fijngerapte wortel 

* 1 cup fijngeraspte appel
* 1/2 cup rozijnen ( naar keuze) 

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius. Doe papieren cupcakesbakjes in de vorm. Roer de bloem, baksoda, zout, kaneel,nootmuskaat en gember door elkaar. Roer in een andere kom de suiker met de zonnebloemolie tot deze goed gemengd zijn. Klop één voor één de eieren er door heen. Roer de geraspte wortel en appel door het suiker/olie/eiermengsel. Strooi het bloemmengsel bovenop het natte mengsel en roer tot de twee min of  
meer gemengd zijn. Roer niet te lang want dan rijzen de cupcakes niet goed. 


Vul de papieren bakjes voor 3/4, dat is een volle lepel beslag. 
Zet in de oven en bak tussen 14-18 minuten afh van het type oven. Heteluchtovens gaan altijd sneller. Controleer weer even of een sateprikker die in het midden van een cakeje gestoken wordt, er droog uitkomt. Laat afkoelen op een rek. 


Versier met glazuur of toefjes  roomkaas. 
MIx met een electrische mixer 100g boter op kamertemperatuur met 200 gram roomkaas en een halve cup poedersuiker. Ik deed er nog een scheut maple syrup  door maar een beetje citroen of sinaasappelrasp lijkt me ook lekker. Laat het mengsel 20 minuten opstijven in de koelkast. Doe het in een slagroomspuit en maak leuke toefjes, sterretjes of iets anders. Als je geen slagroomspuit hebt of niet kunt vinden waar ik last van had, kun je ook met een natte lepel het mengsel over de cupcakes smeren.
 bron: smittenkitchen.com en joyofbaking.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten