zaterdag 11 december 2010

Torta de Santiago

In Madrid at ik een verrukkelijke amandeltaart als dessert: torta Santiago. Nee het is niet tarta, want Galicisch is net even anders dan Spaans. Het kruis is dat van de Jacobsorde en wordt door de bakkers in Galicia met een mal uitgespaard tijdens het strooien met de poedersuiker. Eens kijken of ik dat thuis ook kon. Ik dacht bijzonder gerecht na het vegetarisch gourmetten dat we gisteren deden, maar iedereen zat propvol. Vandaag bij de koffie was het ook lekker.

Galicische amandeltaart

Deeg: 75 gr suiker; 200 gr bloem; 1 ei; 100 gr boter, snufje zout
Vulling: 4 eieren; 250 gr suiker; 1 rasp van onbespoten citroen; 250 gr witte amandelen, mespunt kaneel; poedersuiker


Vet de springvorm van max. 30 cm in en verwarm de oven voor op 180 C.
Roer de suiker, bloem en zout door elkaar. Verdeel de boter in kleine stukjes. Roer het ei erdoor en kneed het deeg. Maak er een mooie bal van. Leg 'm even in de koelkast zodat het deeg iets steviger wordt. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rol 'm uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Bekleed de bakvorm. De vulling zal een paar cm hoog worden en door het bakken iets rijzen. Snijd de opstaande rand deeg op enkele centimeters hoogte af.


(Als je alleen bruine amandelen hebt, moet je deze eerst pellen. Dit gaat gemakkelijker als je ze 1 minuut in kokend water hebt gedaan. Laat ze daarna even drogen.) Rooster de witte amandelen kort in een droge koekepan. Ze hoeven niet echt te verkleuren. Deze stap kun je overslaan, maar de smaak wordt intenser. Hak de amandelen fijn in een keukenmachine. Het hoeft geen amandelmeel te worden. Er mogen nog wat kleinere brokjes overblijven.

Meng de fijngehakte amandelen met de suiker. Doe hier het mespunt kaneel door. Boen de citroen goed af onder water om de waslaag te verwijderen. Rasp de citroenschil boven de kom. Meng de eieren erdoor. Roer alles goed met een lepel zodat het een egale massa wordt. Giet in de springvorm.


Bak de taart in het midden van de oven in een half uur tot drie kwartier lichtbruin.
Laat de taart in de vorm afkoelen.Print de afbeelding van het Sint Jakobskruis en knip uit. Leg de mal op de taart en bestrooi met poedersuiker. Haal de mal voorzichtig van de taart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten