dinsdag 14 december 2010

risotto met champignons en schorseneren


Ouderwetse groente die gewoon bij de Dekamarkt ligt. Schorseneren. Al weken van plan ze weer eens te proberen, maar elke keer bedenk ik me. Ze heten niet voor niets huisvrouwenverdriet. De reclameman klaagde dat ze nog erger om schoon te maken waren dan asperges (die hij graag geschild koopt). De inspanning werd wel beloond, want de smaak is diep en aards, een echte wintergroente. Iets tussen aardappel en asperge in, al was niet iedereen in huis het daarmee eens. Voor het recept me opnieuw laten ïnspireren door Ottolengi. Hij maakte een risottoachtig gerecht van gerst met champignons en schorseneer. Heel hip om de bijzondere granen te gebruiken maar gerst heb ik nog niet in huis (waar koop je dat?). Evenmin had ik verse dragon in huis, dus dat ook maar een beetje aangepast. Dus met risottorijst en dragonazijn mijn eigen recept bedacht en het werk laten doen door de reclameman.


Risotto met champignons en schorseneren
ingredienten voor 5
* 300 gr risotto rijst
* 1 sjalot
* 1 teentje knoflook
* 1 zak schorseneren (ongeveer 1 kilo)
* 200 g champignons (gemengd of kastanje)
* 3 eetl. peterselie
* 2 eetl. citroensap en verse dragon of * 1 volle eetl dragon azijn
* 1 paddestoelenbouillonblokje
* parmezaanse kaas

Schil de schorseneren met een dunschiller, spoel ze af en doe ze in een pan koud water met een scheut azijn zodat ze niet verkleuren. Roer 2 eetlepels bloem met 2 eetlepels azijn en 2 eetl. koud water tot een glad papje. Klop dit door 2 liter kokend water. Voeg de afgegoten schorseneren toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de schorseneren in ongeveer 25 à 30 minuten zachtjes gaar.
Snijd ondertussen de sjalot heel fijn. Warm olijfolie op in een pan met dikke bodem. Breng in een andere pan een liter water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Fruit de sjalot in de olijfolie. Doe de fijngesneden teen knoflook erbij en fruit nog even mee Voeg de rijst aan de sjalottoe en roer tot de korrels glazig zijn. Voeg een opscheplepel bouillon toe aan de rijs, roer en laat zachtjes koken tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Ga zo door tot de rijst beetgaar is. Ondertussen snijd je de champignons in grove stukken, bak deze in een beetje olijfolie. Breng op smaak met peper. Voeg de uitgelekte schorseneren en de gebakken champignons toe aan de risotto. Voeg fijngesneden dragon en citroensap of een eetlepel dragonazijn toe aan de risotto.
Serveer met fijngesneden peterselie en parmezaanse kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten