dinsdag 28 december 2010

Knoflooksoep


Tussen Kerst en Nieuwjaar blijft er zelfs tijd over om te borrelen met vrienden. Heel gezellig natuurlijk op het gevaar af dat ik na drie avonden borrelen op Oudjaarsavond op de bank in slaap val. Vanavond eten we bij de wijn hapjes. Alle ingredienten die nog over zijn van de Kerst, probeer ik te gebruiken. Ik had bij de Dekamarkt lekker geurende gerookte knoflook gekocht die ze alleen rond de Kerst verkopen. Ik maak er knoflooksoep van.


Knoflooksoep
Nodig voor 4 personen:
* 1 bol gerookte knoflook
* half laurierblad
* kruidnagel
* 1 blaadje salie
* snufje tijm
* 1 liter bouillon
* 3 eetl olijfolie
* 25 gr. bloem
* 1 eidooier

Pel de knoflookteentjes en haal de groene kern eruit. Doe in een pan met laurieblad, salie, kruidnagel, tijm en bouillon. Breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen. Zeef de soep en wrijf de knoflook zoveel mogelijk door de zeef.
Verwarm in een andere pan zachtjes 3 eetl. olijfolie. Voeg al roerend 25 gr bloem toe. Laat 3 minuutjes zachtjes garen zodat het een roux wordt. Voeg langzaam al roerend de bouillon toe en breng nog steeds roerend aan de kook. Laat 20 minuten garen. Breng op smaak met zout en peper. Roer de eidooier los in een kommetje en voeg een soeplepel soep toe. Roer dit mengsel door de soep die nu niet meer mag koken. Verdeel de soep over 4 kommen.

Lekker met een schepje zure room, croutons of een sneetje stokbrood gegratineerd met kaas.

bron: Blue band kookboek soepen en sauzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten