maandag 6 december 2010

Romige griesmeelpudding met bessensap


Nog een restje griesmeelpudding opgegeten uit de koelkast. Mooi zag het er niet meer uit. Wel lekker. De dag na een feestdag vind ik ook prettig. De cadeautjes gesorteerd op ontvanger staan er nog. Er liggen nog pepernoten en een restje banketletter. Er staan ook nog een paar zakken Sinterklaaspapier klaar om naar de papierbak te gaan. De gesmolten sneeuw past er precies bij. Zo vind ik de dag na Kerst ook bijna leuker dan Kerst zelf. Nog wat lekkere restjes in de koelkast maar geen hoogstandjes meer, geen opgeprikt gedoe en hoge verwachtingen, weer een spijkerbroek aan in plaats van een panty dat idee.
Gisteren was de pudding mooier, luchtiger dan gewone griesmeelpudding die een beetje stijf kan zijn van structuur. Ik deed een kaneelstokje in de bessensapsaus in plaats van de citroenschil, maar deze overheerste de subtiele vanillesmaak van de pudding. Dus liever een kleine stukje citroenschil in de saus of misschien wel helemaal niet.

Griesmeelpudding
* 1 liter melk
* 100 gram griesmeel
* 75 gram suiker
* vanillepeul
* 200 ml slagroom

Spoel een grote pan af met water, dit om aanbranden van de melk te voorkomen. Doe de melk in de pan. Snijd de vanillepeul door midden, schraap met een mes de zaadjes uit de peul en doe bij de melk. Doe ook de peul nog even bij de melk. Breng de melk langzaam aan de kook zodat de vanille zijn smaak kan afgeven. Roer ondertussen de griesmeel door de suiker. Klop de slagroom heel stijf, maar niet tot boter. Zet een bak koud water klaar. Spoel de puddingvorm om met koud water en droog niet af. Het waterlaagje gaat ervoor zorgen dan de pudding straks weer uit de vorm komt.

Vis de vanillepeul uit de melk. Roer vervolgens het griesmeelmengsel door de kokende melk. Laat al roerend opnieuw aan de kook komen en dan 3 minuten laten garen.

Zet de pan in het koude water en blijf roeren zodat de pap een klein beetje afkoelt. De pudding stijft dan al wat op. Roer nu de stijfgeklopte slagroom er doorheen. Deze wordt door de warmte wel weer een beetje dun, maar het komt goed. Giet de griesmeelpap in de vorm. Dek af met plastic folie en laat buiten of in de koelkast in een paar uur opstijven.

bessensapsaus
* 1 dl water
* 250 ml besssensap
* 50 gram suiker
* stukje citroenschil zonder wit
* 1 eetl. aardappelzetmeel

Breng het water, bessensap, suiker en citroenschil aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Haal kaneelstokje eruit. Leng het aardappelzetmeel aan met een beetje water. Voeg in delen toe aan het mengsel tot de saus de gewenste dikte heeft.

Serveren
Leg een serveerbord omgekeerd op de puddingvorm en keer de vorm met bord om. Schud een paar keer of klop op de bodem van de puddingvorm zodat de pudding loslaat. Giet de bessensapsaus over de pudding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten