zondag 19 december 2010

Boffert of bofferd of Fries krentenbrood


Boffert is een Fries recept voor een soort krentenbrood dat au bain marie in een speciale vorm gegaard wordt. Een eenvoudige versie werd als nagerecht na soep gegeten met stroopsaus. Vond ik altijd erg lekker. Op hoogtijdagen werden ingrediënten toegevoegd die destijds luxe waren zoals sukade en kaneel. In de provincie Groningen kennen ze dit ook als een poffert, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de Friese versie.

Boffertvormen worden sinds jaar en dag verkocht bij Van Erp op de winkelstraat van Leeuwarden: de nieuwstad. Ze hebben geen webshop maar je weet het maar nooit als je erom vraagt.
Er zijn heel veel verschillende versies van het recept. Sommigen voegen speculaaskruiden toe, maar ik blijf toch bij het recept van mijn oma zaliger. Mijn moeder haalde vroeger de vorm alleen met Kerst en Pasen uit de kast gehaald. Tegenwoordig staat er soms ook een boffert op tafel bij een familieweekend. En de hare lukt altijd beter dan de mijne. Dit jaar smokkelde ik en deed er een ei bij en dat hielp heel goed. De boffert was bijna zo lekker als bij Beppe.


BOFFERT
nodig voor een kleine (verdubbelen voor grote vorm):
* 250 gr zelfrijzend bakmeel of 250 gr bloem + 2 theel. bakpoeder
* 100 gr donkerbruine basterdsuiker
* 100 gr rozijnen
* 100 gr krenten
* 25 gr sukade
* kleine theel. kaneel
* (evt 1 theel speculaas- of koekkruiden
* rasp halve citroen
* rasp halve sinaasappel
* halve theel. zout
* ( ei)
* melk
* poedersuiker om te bestrooien

Vet de vorm in met boter. Bestrooi daarna met een goede soort paneermeel of verpulverde beschuit, zodat de boffert na het koken beter uit de vorm komt.

Breng water aan de kook in een pan waar de boffertvorm inpast. Roer de droge ingrediënten door elkaar roeren. Was de rozijnen en krenten en roer er net als de sukade er door heen. Rasp de schil boven het meelmengsel. Voor een luxere versie doe je nu het geklopte ei door het meelmengsel. Dit hoeft niet. Maak een stevig beslag met melk.

Giet het beslag in de vorm die voor 2/3 gevuld mag zijn en sluit af met het deksel.

Laat de vorm in het water zakken. Waterpeil moet net onder deksel blijven. Zorg dat het water aan de kook blijft, maar het water mag niet zo hard borrelen dat het in de vorm komt. Laat voor kleine vorm 1 uur en een kwartier koken en bij een grote vorm anderhalve uur. Haal daarna de vorm uit de pan, haal het deksel eraf en laat uitwasemen.


Bestrooi met poedersuiker voor je 'm aansnijdt. Lekker met roomboter erop.


Als je geen boffertvorm hebt, kun je het beslag ook in een tulbandvorm doen en dan ongeveer een uur bakken in de oven op 160 graden. Dan kijken of een satehprikker schoon uit het deeg komt.

1 opmerking:

  1. op de rommelmarkt een zo goed als nieuwe boffertpan gekocht voor 1 euro.Als de koopman er 20 voor had gevraagd had ik het ook betaald.ijn tante maakte bij bijzondere gelegenheden [verjaardag, kerst pasen] altijd een boffert en dat was altijd weer een feest. Van U een recept dat ik herken. Mevr. bedankt.Anne P.

    BeantwoordenVerwijderen