dinsdag 23 november 2010

Spaanse witte bonensoep met snijbiet en pimentonEen weekend in Madrid met de reclameman. Leuke stad, indrukwekkende gebouwen, heel veel restaurants en bars en ook heel veel mensen. 's Nachts om 1 uur is het net zo druk als op een zaterdagmiddag in de Kalverstraat maar dan niet in één straat maar het hele centrum.

Iedereen gaat bars in en na een drankje en een hapje weer uit op zoek naar een volgende bar om hetzelfde nog eens te doen. Dus wij ook alhoewel de reclameman af en toe tegen de ongeschreven regels in een tweede biertje bestelde in dezelfde bar. De wijn was overal heerlijk. Volle rode wijn, maar nooit teveel hout en frisse witte wijn uit Galicië van de albarinodruif. Veel lekker eten, 's middags het menu van de dag en 's avonds tapas. Helaas geen walhalla voor een vegetariër. Do like the romans do, was mijn motto al viel dat soms niet mee.

In restaurant Economico in de arbeiderswijk Lavapies aten we Arroz Cubano, dit was rijst met tomatensaus en een een gebakken ei erop. Simpel maar lekker door de goed gekookte rijst met ronde korrel en het bijna gepocheerde ei. Ook lekker waren de croquetas met cabrales. Een soort blauwekaasbitterballen. De pimientos del padron bestelden we omdat de meiden die zo lekker vonden in de zomervakantie en wij altijd aan hun denken zelfs al zijn we met zijn tweeën.

Spaanse bonensoep geproefd, maar de vette smaak van de vleesbouillon vond ik niet zo lekker. Thuis een vegetarisch versie bedacht met snijbiet en natuurlijk pimenton. Paste goed bij de meegebrachte pimientos del padron en de cabrales op vers brood.Alles om de meiden ook te laten meeproeven van een weekend Madrid. Je kunt de soep ook maken met spinazie of boerenkool, maar als je boerenkool kiest iets minder nemen.

Spaanse wittebonensoep met snijbiet en pimenton

ingrediënten:
* 2 cups gedroogde witte bonen (een nacht geweekt in water)
* 1 ui
* 1 steel bleekselderij
* theel. pimenton dulce of milde paprikapoeder
* 2 tenen knoflook
* 1 klein blikje tomatenpuree of 1 rijpe tomaat
* 300 gram snijbiet
* zout en peper
* olijfolie

Was de snijbiet. Snipper de ui en fruit deze zachtjes in de olijfolie in de snelkookpan. Voeg de fijngesneden bleekselderij toe. Laat eventjes fruiten. voeg de fijngesneden knoflook toe en roer een paar keer om. Voeg de pimenton toe en roer opnieuw. voeg de tomatenpuree toe en roer een paar keer om.

Snijd de stelen van de snijbiet in stukjes van 1 centimeter en voeg toe aan het mengsel. Snijd de bladeren van de snijbiet in stukjes van 2 centimeter en voeg toe. Laat de snijbiet slinken. Roer dan de afgegoten bonen door het mengsel. Nu water toevoegen tot de bonen net onderstaan. Breng aan de kook. In de snelkookpan ongeveer 20 minuten op hoog vermogen koken. In een gewone pan duurt het ongeveer anderhalf uur, dan even proever of de bonen gaar zijn. Nu pas op smaak brengen met zout en peper. Als je dit eerder doet, duurt het langer voor de bonen gaar zijn. Als de soep erg dik is, kun je deze verdunnen met een beetje water. Wel proeven of soep nog op smaak is.
Serveren met een scheutje goede olijfolie en je kunt er nog een beetje pimenton over strooien.
Lekker met vers brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten