dinsdag 19 oktober 2010

De chocoladetaart



Ilja en Dagmar geven samen een partijtje omdat ze allebei 7 zijn geworden. Allebei willen ze chocoladetaart dus de moeders doen hun best op chocoladetaart. Het is toch geen wedstrijd? Beslis zelf. Sandra maakte de prachtige chocoladetaart met spinneweb met spin. De mijne is een chocoladetaart met roomkaaslaagje en chocoladeschaafsel versierd met groene kikkersnoepjes en nepmieren. De recepten staan onder de foto's.




Sandra's chocoladetaart

nodig: 225 gr. boter plus extra om in te vetten * 300 gr pure chocolade (70%) * 200gr rietsuiker * 5 eetl. vloeibare honing * 4 eieren gesplitst * 200gr bloem * 1 theel. bakpoeder * 1 eetl. cacao * 300gr abrikozenjam * (150gr gedroogde abrikozen in reepjes) * (100 gr. walnoten gehakt) * 2 eetl. zonnebloemolie

Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast zodat ze op op kamertemperatuur komen. Vet een springvorm van springvorm 24 cm doorsnee in en knip een stukje bakpapier op maat voor op de bodem. Bestrooi de randen nog met een beetje bloem zodat de taart er gemakkelijk uit gaat. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt 150 gram chocolade au bain marie. Laat iets afkoelen. Mix de boter, de suiker en de honing in een kom tot het romig is. Klop één voor één de eidooiers erdoor en daarna de vloeibare chocolade. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven de kom en spatel het er luchtig doorheen. (Voeg nu de abrikozen en walnoten toe).

Klop in een andere kom de eiwitten glanzend en stijf. Gebruik een heel schone kom anders lukt dit niet. Bij twijfel kun je de kom met een beetje citroensap op keukenpapier schoonvegen zodat er geen vette restjes zijn. Spatel het stijve eiwit door het beslag. Schep het beslag in de vorm. Zet de vorm op een rooster midden in de oven. Prik na 40 minuten met een satestokje in de taart en kijk of het stokje er schoon uitkomt. Zo ja, dan is hij gaar. Zo nee, laat de taart nog 5 minuten bakken en herhaal de satestokprikactie. Als de taart gaar is, haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen. Smelt dan de rest van de chocolade au bain marie en voeg de zonnebloem olie toe. Roer goed door. Snijd de taart in twee plakken en bestrijk de onderste helft met de jam Leg de bovenste helft erop en schenk de vloeibare chocolade over de taart. Versier met een eetbare schrijfstift. Wees creatief, maar je kunt ook Sandra's spinneweb kopiëren.


Chocoladetaart met roomkaaslaagje

nodig: 120 grams 70% chocolade plus een beetje extra om te raspen * 30 grams cacao * 240 ml kokend water * 295 gram bloem * 2 theel. bakpoeder * 1 theel. baksoda * 1/4 theel. zout * 225 gram boter * 300 gram kristalsuiker * 1 eetl vanillesuiker of 1 theel. vanille extract. * 3 grote eieren * 240 ml milk * frambozenjam

Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden Vet twee bakvormen van 24 cm in en doe bakpapier op de bodem. (ik had alleen twee 28 cm bakvormen en dan wordt ie lager maar groter wat een prima formaat was).
Doe de chocolade in stukjes samen met de cacao in een roestvrijstalen steelpan. Giet het kokende water er overheen en roer tot de chocolade gesmolten is. Laat even afkoelen.

Roer in een apart schaaltje bloem, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar. roer in een kom de boter met een electrische mixer tot creme. Voeg in delen de suiker erbij en mix tot het luchtig wordt. Dit duurt een paar minuten. Voeg één voor één de eieren toe en roer tot deze is opgenomen in het beslag. Schraap de zijkanten van de kom als dat nodig is. Voeg de vanille en gesmolten chocolademengsel toe en roer tot het opgenomen is.

Voeg melk en bloemmengsel in drie keer toe. Begin en eindig met bloem. Roer niet langer dan nodig is om de ingrediënten te vermengen.

Verdeel het beslag gelijk over de ingevette bakvormen en strijk glad.Bak de taart in het midden van de oven in 40 minuten gaar tot een sateprikker die in midden van de taart is gestoken er schoon uitkomt en de bovenkant terugveert als je er licht op duwt. Laat ook niet te lang in de oven anders wordt de taart droog. Als de taart uit de oven is, laat dan 10 minuten afkoelen op een rek. Stort dan de taarten op een bord en laat op rek glijden zodat ze helemaal kunnen afkoelen.


Garneren van de taart
nodig: 200 gram roomkaas bijv mon chou * 50 gram boter * poedersuiker * frambozenjam * stukje chocolade
Smeer frambozenjam op één taart en stapel de andere er boven op. Roer met een mixer de boter en mon chou zacht en roer zoveel poedersuiker erdoorheen tot het mengseltje naar je smaak is. Met een mes kun je het laagje over de taart verdelen. Als je het mes nat maakt, kun je het goed glad maken. Rasp er wat chocolade overheen.

Je kunt ook een chocoladeglazuur gebruiken.



bron: http://www.joyofbaking.com/chocolatebuttercake

Geen opmerkingen:

Een reactie posten