woensdag 8 september 2010

Toetje met mascarpone en perzik

Afgelopen zaterdag had ik een lekker toetje gemaakt met mascarpone, slagroom en rode bessen. Probleem van een klein huishouden: wat doe je met de restjes zoals een half bakje mascarpone en slagroom? Zelf een toetje bedenken op de vrije woensdagmiddag! Maar een amateurkok had gisteravond van Robert Kranenborg op haar kop gekregen omdat de mascarpone niet op smaak was gebracht. Simpel gezegd maar wat te doen dan? Het vanillestokje was al op en citroen gebruik ik al zo vaak. Het is de tijd van de perziken!

Voor 3 coupeglazen:
9 lange vingers
125 gram mascarpone
125 ml slagroom
2 perziken
Poedersuiker of kristalsuiker
Boter
Citroensap

Schil de perziken en snijd ze in partjes en kleine stukjes. Pureer 1 perzik met een staafmixer. Mix er de mascarpone door en wat suiker. Klop de slagroom apart met een klein schepje suiker. Smelt een beetje boter in een kleine koekenpan. Vermeng de rest van de perzik met wat suiker en karamelliseer de perzik in de koekenpan. Voeg tot slot een beetje citroensap toe en laat de perzik afkoelen.
Breek 2 lange vingers per coupeglas in stukjes, schep er wat mascarpone-perzik-room over, dan nog 1 lange vinger in stukjes en wat room. Schep wat slagroom erop en tot slot wat stukjes gekaramelliseerde perzik. Laat het minimaal een half uur staan in de koelkast zodat de lange vingers een beetje zacht worden.

Variaties:
Laat de slagroom weg.
Vergeet de gekaramelliseerde perzik.
Vervang perziken door bessen of aardbeien (gepureerde bessen wel zeven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten