zondag 26 september 2010

Pasta om ver op te lopenNa 1 kilometer in colonne wandelen door het donkere Rotterdam, begon het te regenen. En meteen ook hard. Direct rechtsomkeer over de ondertussen verlaten Erasmusbrug om mijn regenponcho te halen. Nodig had ik 'm. Na drie uur regen was het even droog om kort daarna weer twee uur aan te houden. Geen mot, geen miezer, maar gewoon plensbuien met diepe plassen. Natte voeten, vochtige kleren, maar voor ons team gelukkig geen blaren. De 40 kilometer lange sponsorwandeling was voor het goede doel: aandacht vragen voor vrouwen die in Congo slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld als oorlogshandeling. Zie voor meer informatie www.nachtvandevluchteling.nl Na mijn heenenweerloopje liepen we eerst verlaten achteraan, maar dankzij de goede training, mijn straffe marstempo en een groot bord pasta vooraf passeerden we monter de vermoeide hordes.

Het recept van de geroosterde bloemkool met rozijnen komt uit Mark Bittman's "how to cook everything vegetarian" pagina 282. Het is ook zijn idee om het door een pan pasta te roeren. Mijn aanvulling bestaat uit de toevoeging van pijnboompitten, dan wordt het een beetje siciliaans.

nodig: 1 bloemkool * handje rozijnen * klein handje pijnboompitten * olijfolie * sherry of ciderazijn * zout/peper * vers gehakte peterselie

Zet de oven aan op 200 graden. Doe de bloemkoolroosjes in een braadslee met twee eetlepels olijfolie. Rooster 5 minuten, roer door rooster weer 5 min, roer door en nogmaals 5 min. Roer ondertussen nog twee eetlepels olie met eetlepel azijn en wat zout en peper door. Schep de helft van de dressing door de bloemkool. Rooster nog ongeveer 15 minuten tot de bloemkool niet meer hard is en het liefst licht gekarameliseerd. Voeg de laatste 5 minuten de rozijnen en pijnboompitten er door. Roooster nog even, maar let op dat de pijnboompitten niet verbranden. Kook ondertussen een pond korte pasta. Voeg de overgebleven vinaigrette en de gehakte peterselie aan de bloemkool toe. Proef en breng op smaak met zout en peper. Roer de inhoud van de braadslee door de pasta en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten