dinsdag 14 september 2010

Boerenkool met pimention


Vandaag zag ik bij de Dekamarkt de eerste keer boerenkool liggen. Ook zijn er pepernoten gesignaleerd bij de Albert Heijn. Net als vallende blaadjes betekent dit dat de herfst is begonnen al weet ik niet of het zien van boerenkool en pepernoten ook tot neerslachtige gevoelens leidt. Ach een beetje zin in gezellig warm binnen zitten en rode wijn drinken, krijg ik er wel van. Boerenkoolstampot is wel een beetje erg winters, maar speciaal voor het bezitters van een potje pimentón, het eerder beschreven Spaanse gerookte paprikapoeder het volgende recept voor rokerige boerenkool dat ik tegenkwam op "Bitten". Doet nog even terugdenken aan zomerse temperaturen. Als je het maakt, laat dan even weten of het smaakte.

Ingrediënten: * 250 gram boerenkool of 1 struik * 2 eetl. olijfolie * 1 fijngesneden sjalot * 2 teentjes knoflook, fijngehakt * 1 theel. pimentón dulce * 1 eetl. citroensap * peper en zout naar smaak

1. Als je een struik boerenkool hebt, verwijder je de harde delen. Rol de bladeren op tot een sigaar en snijd heel fijn.

2. Verhit de olie in een grote koekepan tot hij heet is, fruit de sjalot ongeveer 2 minuten, roer af en toe. voeg knoflook en pimenton en bak al roerend 1 minuut

3. Voeg boerenkook toe en roerbak deze ongeveer 5 minuten tot deze gaar en helder groen is. Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.

bron: Bitten, april 2010 New York Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten