donderdag 26 augustus 2010

Couscoussalade

Couscous is het aller-lekkerst als het op de traditionele manier wordt klaargemaakt. En als je dat eenmaal goed weet dan kan het ook redelijk snel. Nooit zo snel als heet water op de couscous gooien en even wellen, maar de extra tijd is de moeite altijd waard.
Meng in een ruime platte schaal ongeveer 200 gram couscous (middel) met een scheutje olijfolie en wat zout. Gebruik hiervoor je vingers. Meng daarna er een flinke scheut koud water door. Laat de couscous 5-10 minuten staan en meng er dan nog wat koud water door. Laat de korrels als het ware goed door je vingers rollen. Laat de couscous opnieuw 10-15 minuten wellen.
Kook intussen wat bouillon van 1 groentebouillonblokje en stoom de couscous langzaam gaar in een couscoussier (ongeveer 30 minuten). Het kan ook in een pan met een passende zeef erboven (zelfs op de camping).


Lekker is het ook om tijdens het mengen alvast een smaakje toe te voegen. Bijvoorbeeld saffraanpoeder of geelwortelpoeder voor extra gele couscous. Ook lekker zijn rozijnen.
Afgelopen zaterdag was de weersvoorspelling goed en had ik een couscoussalade als picknickrecept gemaakt. De zon liet verstek gaan maar ook achter glas was de salade prima.

Meng voor de couscoussalade de volgende ingrediënten goed door elkaar en laat de smaken een tijdje intrekken.
• Gestoomde couscous zoals hierboven beschreven
• 2 (ontvelde) tomaten, in kleine stukjes gesneden
• ½ komkommer, geschild, en zonder pitjes in kleine stukjes gesneden
• Verse munt en peterselie, fijngehakt
• 100 gram feta
• ½ fijngesneden rode ui
• Olijfolie
• 1 geperste citroen
• Zout en zwarte peper

1 opmerking:

  1. Dat is toevallig. Gisteren aten wij ook couscoussalade en dacht ik die op de blog te zetten. Ik doe minder authentiek maar wel gemakkelijk dus ipv stomen meng ik een hoeveelheid couscous met dezelfde hoeveelheid koud water. Is ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen