donderdag 8 juli 2010

Snijbietstoofschotel met kikkererwtenSnijbiet hoort bij de vergeten groente. Vroeger was het armeluisgroente (het groeit weer aan nadat je geoogst hebt, dus dat is lekker goedkoop). Over de jaren is het verdrukt door spinazie dat een verfijndere smaak heeft. In kookboeken weer eens op zoek gegaan naar snijbietrecepten. Het lekkerste zijn de recepten die lekker lang moeten koken dan is de smaak van de snijbiet niet overheersend en dan weet ik dat het reclamemannetje het ook lekker vindt. Dit recept komt uit Maddhur Jaffrey's kookboek. Een eenvoudig, gezond recept maar lekker vooral met vers, knapperig brood en een stukje feta erbij.

stoofschotel met snijbiet, kikkererwten en tomaat
nodig: 150 gram geweekte kikkererwten of een groot blik * 900 gram snijbiet * 6 tomaten uit blik in stukjes * 6 blaadjes salie * knoflook * olijfolie * zout en peper

kook de geweekte kikkererwten in de snelkookpan. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes en het blad in repen van 3 cm. Snijf de knoflook in plakjes en scheur de salie in stukjes. Verhit de olijfolie en bak de knoflook en salie heel even. Zorg dat de knoflook niet verbrand. Voeg de tomaten toe en bak 2 minuten tot het meeste vocht verdwenen is. Voeg de steeltjes van de snijbiet toe en bak 2 min. voeg Snijbietgroen toe en bak tot snijbiet geslonken is. Voeg de kikkererwten met 1,5 deciliter vocht toe. Voeg 1 theelepel zout toe. Laat alles 20 minuten sudderen zonder deksel zodat het meeste vocht verdwenen is. Pas op dat het niet aanbrandt.

Serveer met brood en een straaltje goed olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten