zaterdag 5 juni 2010

Masjuha wa Kesho


Helden van morgen maar dan op zijn Swahili's, zo heet de stichting die we twee jaar geleden hebben opgericht. Hiermee betalen we de opleiding van jonge Kenianen en geven hun hopelijk een kans op een betere toekomst. Zo is daar Elizabeth die studeert voor verpleegkundige. En Kamene die engineer wil worden. Ook betalen we de rijlessen van een andere keniaan zodat hij meer kans heeft om een baan te vinden. Het idee voor deze stichting is ontstaan op de verjaardag van Theo waar ik samen met Menno en Esther was. Ik vertelde hun over mijn broer, Bouwe-Jan die Muema, een talentvolle Keniaanse hardloper(of is talentvolle Keniaanse hardloper een pleonasme), ondersteunde in zijn dagelijks leven zodat hij zijn droom om het te maken op de marathon kon waarmaken. Esther en Menno raakten enthousiast om ook zoiets op te zetten. Nog een geïnteresseerd stel erbij gezocht en een tijdje later zaten we om de tafel. De gegadigden worden aangemeld door Mike, de Keniaanse vriend van Bouwe-Jan. De stichting is kleinschalig en het is een leuke manier om de bonussen van sommige van ons en andere overtollige gelden richting Kenia te sturen. Elk jaar hebben we een jaarvergadering. De vorige keer werd er zuiver Keniaans gegeten met Ugali, vleessaus, bonen in kokossaus en gestoofde sukuma wiki (een soort boerenkool). Dit jaar was de jaarvergadering bij ons en heb ik de keus uitgebreid naar het hele Afrikaanse continent. Vooraf was er duqqa, een kruiden/notenmengsel dat je als dip gebruikt. En daarbij moutabal, een auberginedip en de altijd lekker hummus. Als hoofgerecht was er een Zuidafrikaans maisbrood, een zwartoogbonensalade (Afrikaans geinspireerd), een paprikarelish uit Tanzani en een stoofschotel met zoete aardappel uit Mali. De laaste komt uit het kookboek World Food Café en is heerlijk. Het recept heb ik een beetje aangepast omdat er een fout in stond en er witte kool werd gebruikt en dat leek me niet zo lekker.

nodig: 700gr zoete aardappel (oranje) in blokjes van 2 bij 3 * 2 winterwortels in plakjes * 1 uit gesnipperd * 4 tenen knoflook fijngesneden * 5 cm gemberwortel fijngehakt * 1 dessertlepel zoete paprikapoeder * 1 theelepel cayennepeper * 1 blik tomaten fijngehakt * 300 ml ananassap * 125 g gladde pindakaas * zout en peper * scheutje olie

garnering: 1 wortel geraspt, 1 rauwe biet geraspt, 1 banaan in plakjes, sap van een halve limoen, handje koriander

Verhit de olie in een gietijzeren pan. Fruit de ui. Voeg daarna de wortel toe en bak even meer. Voeg knoflook en gember en toe en roer. Voeg zoete aardappel toe. Voeg paprikapoeder en cayennepeper toe en schep de groenten door de specerijen. Voeg tomaten en ananassap toe en breng aan de kook. Laat de groenten zachtjes gaar sudderen. Schep de pindakaas voorzichtig door de groenten. Breng op smaak met zout en peper.
Schep voor de garnering de wortel, biet en banaan om met het limoensap en verdeel dit over het gerecht. Strooi de koriander erover.
Serveer met rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten