dinsdag 18 mei 2010

Paneer volgens de collega van Ernst

Paneer is een Indiase verse kaas die je zelf gemakkelijk maakt. De meeste recepten werken met citroensap maar dat was bij mij niet altijd even succesvol. Dit recept komt van de Pakistaanse collega van Ernst en werkt altijd. Je kunt zowel volle als halfvolle melk gebruiken. Magere yoghurt doet het ook.



nodig: 2 liter melk * 1 liter yoghurt

Breng de melk aan de kook. Roer af en toe zodat de melk niet aankoekt. Als de melk kookt de yoghurt toevoegen. Roer en je zult zien dat de vaste bestanddelen en de wei (licht groenig vocht) zich scheiden. Doe een schone doek (Ernst ingeving om een oude luierdoek te gebruiken, heb ik overgenomen) in een vergiet en giet de pan af. De wei stroomt weg en in de doek ligt nu de kaas
Bind de doek dicht en laat een half uur uitlekken. Om een platte plak te krijgen kun je daarna de doek met de kaas erin onder een houten plank leggen met een gewicht erop. Ik gebruik hiervoor de vijzel, Ernst zijn pastamachine, dus kijk je keuken rond voor zware objecten.

Bewaar daarna de kaas in de koelkast. Een paar dagen is geen probleem. Je kunt de kaas zo gebruiken of marineren. Even bakken in olie is ook erg lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten