donderdag 20 mei 2010

modern indiaas koken


Indiaas eten vind ik erg lekker. Kruidig, pittig en soms ronduit heet. Ernst is ook een liefhebber. Hij woont op het plein en maakt me af en toe blij met een restje curry. In de meivakantie een gezamelijk maal bereid. Hij maakte lamscurry en groentebiryani (een rijstschotel met linzen en groenten. Ik maakte uien/kikkererwtenbrood (geen succes), chapati's (gingen schoon op), choch chori (een behoorlijk pittige maar erg lekkere groentencurry, wortelraita en Bodil's favoriet: rajma, een kidneybonen curry. Erg lekker was een salade die niet eens super gekruid was. Volgens mijn broer Bouwe-Jan, die graag mee eet als er Indiaas wordt geserveerd en hij toevallig over is uit Yemen, was dit een goed voorbeeld van de moderne Indiase keuken waarbij groenten niet of kort gekookt worden met weinig specerijen en niet teveel vet. Interessant dat ook in India er een trend is voor bewust en gezond eten. Zou de voorkeur voor dik want rijk ook al ingeruild zijn voor de westerse obsessie met dun? Is dit mogelijk als een deel van de bevolking nog steeds onder de armoedegrens leeft en mager is.


De salade is heel lekker. Niet heel kruidig, maar sappig.

nodig: 250 gram paneer (volgens eerder recept) in blokjes * 1 geroosterde rode paprika fijngehakt (uit pot) * 1 stengelui of sjalotje fijngesnipperd * 50 gr tauge * een halve kommkommer in kleine blokjes * 2 a 3 tomaten in hele kleine blokjes * 3 eetl fijngehakte koriander 1 tl fijn geraspte limoenschil * sap van 1 limoen * 1 eetl olie * 1 tl honing * zout en peper
Doe de tomaat, komkommer, koriander, sjalotje, rode paprika en tauge een een kom. Meng limoenschil met sap,olie en honing met zout en peper en schenk over de salade.

Verwarm olie in een pan en bak de paneer licht bruin, dit kan ook in een grillpan.

Verdeel de paneer door de salade heen en serveer direct.
Voor iets meer Indiase pit kan je een heel fijn gesniperd rood pepertje toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten