woensdag 10 februari 2010

zuurdesem


Zuurdesembrood? Zijn dat niet die bakstenen uit de reformwinkel? Voordat ik in Tsjechie zuurdesembrood met rogge en karwijzaad geproefd had, was dat mijn associatie met zuurdesembrood. Het stamt uit in de jaren 80 toen m'n ouders een macrobiotische periode kenden. Mijn vader had reuma en volgens de toenmalige Klazien uit Zalk was suiker vergif. Van vlees kreeg je allerlei enge ziektes, waarbj ze niet dachten aan BSE en Q-koorts maar kanker, hartaandoeningen en ook reuma. Met dit soort redenaties geef je mensen min of meer het idee dat ze zich zelf ziek hebben gemaakt. Als je nu geen suiker en vlees had gegeten, dan was je nu nog gezond geweest. En dan moeten ze ook nog positief blijven denken. Een ware opgave.

Wij gingen dus een tijdje macrobiotisch eten. Als afscheid kregen we een enorm grote zoete punt hazelnootgebak die herinnering is nog levendig. Daarna was het bruine rijst, gestoofde wortels en uien (niet gekruid want dat was slecht voor het zenuwgestel) en gierst. Sommige gerechten waren onverwacht lekker zoals gekookte tarwe met zoute stroop. De afkeer aan volkoren macaroni is echter niet meer overgegaan. Macrobiotisch schijnt bij popsterren heel populair te zijn, waarschijnlijk omdat er geen caloriën in zitten, maar het is geen aanbeveling voor gezellig en lekker eten.

Zuurdesembrood want daar begon ik mee, kan dus wel lekker zijn vooral als je nog wel een beetje gist gebruikt zodat het brood beter rijst. Ik heb in de bieb een kookboek over broodbakken gevonden waar de recepten ook aangepast zijn voor de broodbakmachine. Het zuurdesem maak je drie dagen van te voren. Roer met houten lepel want volgens de overlevering schijnt metaal slecht voor zuurdesem te zijn.

dag 1:
meng 50 gram volkorenbloem met 50 gram lauw water. Dek af met een theedoek en zet het op een warme plaats (20-25graden), laat 24 uur staan

dag 2: meng 100 gram bloem met 100 gram lauw water en meng het papje van de vorige dag erdoor. Laat weer 24 uur op een warme plaats gisten.\

dag 3: meng 200gram bloem met 200gram lauw water en meng het papje van de vorige dag erdoor. Na 12 uur is de zuurdesem klaar voor gebruik. In de koelkast kun je het in een afgesloten bakje nog 8 dagen bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten