zaterdag 6 februari 2010

Middenoosten stoofschotel met kikkererwtenWeer een recept voor de winter. Eentje uit onze meestgegeten top 5. Het komt uit het geweldige kookboek van Madhur Jaffrey.
Oneerbiedig gezegd is het een variant op hutspot met wortelen, ui aardappelen en kikkererwten. De meiden vinden het heerlijk omdat je er een pitabroodje mee mag vullen en er sausjes bij zijn en olijven en feta. En bij elke helft pitabrood weer een schepje stoofschotel. De sausjes zijn tahini en harissa of een andere pepersaus. Ook fijngesneden gezouten citroen erbij is lekker. Mabrouk op de botermarkt verkoopt het. Je eet alleen de schil, de binnenkant haal je er uit.

nodig voor 5: 1(rode) ui gesnipperd, 1 grote of 2 kleinere winterwortelen in halve plakjes , 4 vastkokende aardappelen in stukjes van 2 bij 2 cm, groot blik kikkererwten of 200 gram geweekte kikkererwten, tijm, 2 tomaten uit blik fijngesneden, zout, peper, olijfolie

Kook de kikkererwten in de snelkookpan gaar in ongeveer 20 minuten (kan vooraf) Fruit de gesnipperde ui in olijfolie. Voeg de wortelen en aardappelen toe en bak even mee. Voeg de tijm en de fijngesneden tomaten toe. Bak even mee. Doe er een kopje water of kikkererwtenwater bij en breng aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten koken. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 10 minuten koken tot de groentes gaar zijn. Serveer met pitabroodjes.

Nodig voor tahini: één teen knoflook, zeezout, turkse of griekse yoghurt, tahin, citroensap

Maak van de knoflook met beetje zeezout een pasta in de vijzel. Roer er een eetlepel tahin doorheen. Daarna een kopje yoghurt en een scheutje citroensap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten