maandag 1 februari 2010

havermout-cranberrieskoekjes

Wat kun je doen als meisje van 8 dat niet mee mag spelen met haar kleine zusje omdat die met een vriendinnetje heeft afgesproken en ook wel eens alleen wil spelen. Hoe vul je een hele middag zonder je favoriete playmobil? Koekjes bakken, dacht ik maar. Ik las het recept voor en Bodil roerde boter zacht, deed er een ei doorheen, woog cranberries, specerijen, havermout en meel. En van het plakkerige mengsel maakte ze koekjes met twee lepels. Ze zien er gezond uit, maar zijn vooral lekker. En als je geen gedroogde cranberries kunt vinden, kun je fijngesneden dadel toevoegen of rozijnen en krenten, maar dan iets minder suiker want vooral dadels zijn erg zoet. Sucade lijkt me ook lekker, dat ga ik eens proberen.


nodig voor 24 koekjes: 1oo g bloem * 150 g havermout * 100g gedroogde cranberries * 1/4 tl kardemon * 1/4 tl nootmuskaat * 1/2 tl kaneel * 1/2 tl zout * 1/2 tl baksoda * 120 g boter * * 75g suiker * 75g basterdsuiker * 1 ei

roer de boter en de suikers zacht, voeg daarna het ei toe en roer goed door. Doe de andere ingrediënten in een ander kom door elkaar. Voeg dit in één keer toe aan het boter/suiker/ei mengsel. Roer met een lepel door. Het wordt een plakkerig deeg. Verwarm de over voor op 180 graden. Leg met een lepel 24 bergjes deeg op twee met bakpapier bekleden bakplaten. Met een natte lepel kun je ze beetje pletten.

12 minuten in de oven, ze zijn dan nog een beetje slap, maar na het afkoelen op een rooster worden ze stevig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten