dinsdag 9 februari 2010

Frittata met rode ui


Eieren verouderen, ooit behoefte aan gehad? Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar Franse macarons schijnen niet te lukken met verse eieren. (zondag kun je kijken of ze zo wel gelukt zijn) Bij het splitsen van de eieren kwam bij het derde ei eigeel bij het eiwit en dan krijg je die eiwitten nooit meer stijf. Opnieuw begonnen en bij de tweede weer mis. Bij de derde poging had ik geleerd van mijn fouten en elk ei boven een apart bakje gesplitst. Nu zit ik dus met vijf aangebroken eieren. Vanavond eten we dus frittata, italiaanse omelet. Met langzaam gebakken rode uien en die vallen weer onder de wintergroenten.

recept gebaseerd op deborah madisons 'Vegetarian cooking for everyone'

nodig voor kleine omelet: 4 middelgrote rode uien * eetlepel olijfolie * 1,5 eetlepel sherry azijn * zout peper * snufje gemalen kruidnagel * (2 eetlepels gehakte peterselie) * (klein handje gepelde walnoten) * 1 volle eetlepel boter


snijd de uien in halve ringen. Verwarm de olie in een pan of gietijzeren schaal die ook in de oven kan. Bak de uien op middelhoge temperatuur tot ze goudbruin en zacht zijn, dit duurt ongeveer 30 minuten. Voeg de helft van de azijn toe en laat verdampen. Voeg zout en peper naar smaak toe en de kruidnagel. Verwarm de grill voor.
Klop de eieren met een beetje zout los, voeg de uien en de peterselie toe. Verwarm de helft van de boter in de pan en doe het eiermengsel erin. Zet de pit laag. Als je walnoten hebt, kun je deze nu over de frittata verdelen. Als de eieren gestold zijn en de onderkant mooi gebruind in ongeveer 8-10 minuten, zet je de pan ongeveer 15 cm onder de grill zodat de bovenkant ook licht gebakken wordt. Pas op dat de walnoten niet verbranden. Doe de omelet op een serveerschaal.
Verwarm de rest van de boter in de pan en als het begint te schuimen voeg je de rest van de sherryazijn toe. Schuif de pan heen en weer zodat de twee zich vermengen en verdeel dit over de omelet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten