donderdag 4 februari 2010

De waarheid over groene kool


In mijn laatste bericht schreef ik dat savooiekool geen groene kool mag heten. Dat heb ik ooit eens ergens gelezen en die informatie paste naadloos bij mijn herinnering dat we vroeger de ene dag gekookte witte kool aten en een andere dag gekookte groene kool. En aan het plaatje hiernaast van de witte?! kool kun je afleiden dat er niets mis was met mijn kleurwaarneming. De biologische groenteboer kent de waarheid (zo is het dus en niet anders) over groene en savooiekool.

Uit de Groningse nieuwsbrief van de biologische groenteboer:

"Groene savooiekool, een oud ras. Regelmatig ontstaan er op de markt boeiende gesprekken over de producten die wij verkopen; over herkomst, recepten, rassen en benamingen. Zo was er vorige week een discussie over het verschil tussen groene kool en savooiekool, waarbij de meningen verdeeld bleven. Wij gingen op zoek naar de waarheid en die willen we u niet onthouden.
Groene kool wordt ook wel kapperkool of savooiekool genoemd. Er is dus geen
verschil. Naast de groene savooiekool bestaat er wel een gele variant, maar die is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. Savooiekool is een van de oudste koolrassen die er zijn. Het is een gezonde groente, vol vitamine C en ijzer. Karakteristiek is zijn sterk gebobbeld blad. Deze stevige kool kan goed tegen vorst, maar in tegenstelling tot de rode of witte kolen kunt u hem niet langer dan een ruime week (koel) bewaren.
Wanneer u hem kookt, doet u dat dan niet langer dan 7 minuten. Bij een langere kooktijd ontstaan zwavelverbindingen die zorgen voor de typische koollucht. Bovendien maken ze de kool zwaarder verteerbaar. Naast koken leent groene kool zich ook uitstekend voor stoven, stomen, roerbakken en het verwerken in salades."

Zo die koolweetjes zijn weer binnen. Nu een recept. Ik heb gisteravond de groene eh savooiekool geroerbakt op zijn italiaans.
,
nodig: halve savooiekool in dunne reepjes, enkele eetlepels gedroogde porcini, geweekt, rode ui gesnipperd, 1 peperoncino of snufje rodepepervlokken, olijfolie, zout

Fruit de ui met rode peper. Voeg de porcini in stukjes toe en sauteer even. Voeg de reepjes kool toe en bak de kool al omscheppend. Voeg een paar eetlepels van het porciniweekwater toe. Roerbak de kool niet langer dan 7 minuten heb ik gehoord. Breng op smaak met zout.

Gegeten met geroosterde aardappelen en linzen uit de auvergne (zie eerder recept).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten