vrijdag 15 januari 2010

Sandra's top 5

Sandra, die van biologisch BTW vrij heeft een top 5 geleverd. Hoera hoera. Ze vond het wel veel werk, want moest alle recepten uit haar ouderwets vertrouwde kookschriftje overtypen. Zijn er nog meer mensen met een echt kookschriftje?

1. Spinazie-polenta met balsamico-tomaten
2. Gegrilde portobello met koolrabirisotto
3. Gegrilde groenten met geitenkaas en nootjes
4. Griekse zuurkoolschotel
5. Spanakopitta (spinazie-feta-flapjes)Een hele mooie top 5. Daar wil ik langzaam van genieten dus zet ik ze één voor één op mijn blog . Te beginnen met nr 5 de spanakopitta, waarvan ik toevallig weet dat ze heel erg lekker zijn. Nooit geweten waarom mensen een potje spinazie kochten, te weinig en niet vers. Maar voor deze flapjes is zo'n potje spinazie wel erg handig. De moderne gezondheidswetten geven aan dat je spinazie gewoon nog een keer mag opwarmen,dus niemand hoeft zich meer druk te maken om nitraat en nitriet.
5. Spanakopitta (spinazie-feta-flapjes)

Ingrediënten
1 kg verse spinazie of een potje spinazie, goed uitgelekt
1 bosje lente-uitjes
4 eetl olijfolie, zout,zwarte peper
250 gr feta
1 pakje filodeeg of bladerdeeg
100 gr gesmolten boter
Evt. een losgeklopt ei
Bereiding
Maak de spinazie schoon en hak hem grof. Fruit de lente-uitjesin de olijfolie, voeg de spinazie toe en laat dit nog 4-5 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper en laat de groenten afkoelen. Giet overtollig vocht af.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden. Verkruimel de feta en meng met het spinaziemengsel. Neem een velletje blader- of filodeeg en leg een eetlepel spinaziemengsel in een hoekje. Vouw het flapje dicht, of als het filodeeg is vouw het hoekje een aantal malen om. Druk bij het bladerdeeg de randen met een vork goed in, zodat het niet kan gaan lekken tijdens het bakken. Bestrijk desgewenst met het losgeklopte ei voor een mooie glanzende kleur. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de flapjes in 20-25 min gaar. Af en toe kijken of het niet te hard gaat. Serveer eventueel met een griekse salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten