donderdag 21 januari 2010

Pain aux raisins


Al eerder schreef ik hoe lekker ik de pain aux raisin vond in Parijs. Kom ik op een de site "The fresh loaf" een recept tegen voor deze broodjes. Die moest ik gewoon proberen. De helft van het deeg werd gebruikt om creamcheesebroodjes te maken dus dat ook maar gedaan. En met die 16 broodjes heb je over om eens iets weg te geven. Ook altijd leuk.
Een avond van tevoren maak je eerst het deeg. Ook hier is het weer met theelepels met een inhoud van 5 ml en eetlepels met een inhoud van 20 ml. Bij de Hema verkopen ze deze maatlepels en bij de Ikea ook de cupmaatjes.

Pain Au Lait
2 theelepels instant gist * 3/4 cup water * 3 1/2 cup bloem * 1 volle theelepel zout * 2 eetlepels poedermelk * 4 eetlepels suiker * 3 eieren * 6 eetlepels zachte boter

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg het water, de eieren toe en roer door met een vork. Voeg de boter toe en meng en kneed tot de ingredienten goed vermengd zijn. Kneed niet te lang want dit is een rijk deeg en dat kan dan taai worden. Je krijgt een beetje plakkerig deeg. Doeg het deeg in een beboterde kom, dek af en laat het ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen tot het verdubbeld is in hoeveelheid. Sla het deeg in, doe het terug in de kom, bedek met plastic en zet 's nachts in de koelkast.
's Ochtends verdeel je het deeg terwijl het nog koud is, in tweeën en kun je zowel rozijnenbroodjes als creamcheese broodjes maken.

Eerst maak je een eipapje waarbij je 1 ei mengt met 1 eetlepel melk.

Pain Aux Raisins (8 broodjes)
Vulling: 1/4 cup suiker * 1/2 theelepel kaneel * 1/3 cup rozijnen

Rol het deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 25 bij 30 cm. Smeer in met het eimengsel en verdeel het rozijnen, kaneel,suiker mengsel erover.
Rol het deeg op en snijd in 8 plakken. Leg de plakjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en druk ze met de palm van je hand plat. Bestijk ze met het eimengsel. Laat de rozijenbroodjes ongeveer 45 minutes to 1 uur rijzen op een warme plaats. Verhit de oven op 175 graden en bak de broodjes ongeveer 15 to 17 minutes tot ze goudbruin zijn.Als je ze uit de oven haalt, insmeren met een suikerglans.

suikerglans: 1/4 cup water * 1/4 cup suiker * 1/8 theelepel vanilla extract
Cream Cheese broodjes (8)

Vulling: pakje monchou roomkaas * 2 eetlepels poedersuiker * 1/2 theelepel vanilleextract of suiker
Rol het deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 25cm bij 40 cm. Snijd de lap in 8 lange repen. Rek de repen voorzichting uit tot ze twee keer zo lang zijn. Draai de repen in een twist en rol ze dan op zoals een slakkenhuisje. Leg ze op een met bakpapier bekleede ovenplaat en smeer ze in met het eipapje.
Maak met je vingers een holletjs in het midden van het brooje en vul dit met een eetlepel roomkaas. Laat de broodjes een 1 tot een 1 uur en een kwartier rijzen. Verwarm de oven voor tot 175 graden C en bak de broodjes ongeveer 15-17 minuten tot ze goudbruin waren. In mijn heteluchtoven was 15 minuten genoeg. Direct nadat ze uit de ovenkomen, de broodjes insmeren met de suikerglans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten