dinsdag 26 januari 2010

Overwegingen bij kaas bij Sandra's nr 3...

Een recept van Sandra met geitenkaas. Thuis heb ik een kaasmannetje rondlopen die dol is op kaas en ook door mij wordt een avondje met een simpel soepje en daarna een kaasplankje van L'Amuse als romantische verwenner hoog gewaardeerd. Afgezien van het nadeel van de verkeerde vetten wat kinderen op de basisschool al meekrijgen, is kaas ook nog eens niet vegetarisch.
Kaas wordt gemaakt met stremsel uit de maag van een dood kalf. Dat geldt zowel voor Goudse kaas, Franse kaas, feta ed. Er bestaat wel vegetarische kaas waar een niet-dierlijk stremsel aan toegevoegd is, maar die is minder verkrijgbaar. En ik weet eigenlijk niet of die kaas net zo lekker is, wat ook wel een punt is. Wie heeft ervaring? Ik hoor het graag. Maar ook bij vegetarische kaas blijft het punt dat de kaas gemaakt is van melk. En een koe geeft alleen melk als ze gekalfd heeft. Dat kalf wordt na de geboorte weggehaald en die kun je niet allemaal bewaren dus die worden geslacht. Een heikel punt voor de gemiddelde vegetariër en in ieder geval voor mij. Door de massaproductie van melk om de prijs lekker laag te krijgen, is de productie van melk en dus kaas ook nog eens net zo vervuilend voor het milieu als vlees. Lastig allemaal. Wat kun je doen als vegetariër. De andere kant opkijken wordt vaak gedaan. Of kiezen voor veganisme waarbij elk dierlijk product wordt vermeden. Wel een duidelijke keus, maar niet de meest gezellige optie. Ik ben bang dat ik niet gelukkiger van deze strenge optie zou worden en dat streef ik toch na. Uiteindelijk is voor mij de beste keuze om het gebruik van melkproducten te verminderen net zoals ik ook probeer het gebruik van eieren niet te overdrijven. Hoeveel melk,kaas,yoghurt en eieren zou ik per week kunnen consumeren, zodat een diervriendelijke productie gegarandeerd is? Als iemand het antwoord weet, hoor ik het graag.

En dan nu het recept. Mocht mijn strenge geweten je het eten van kaas moeilijk maken (sorry Sandra), ik denk dat dit recept als bijgerecht ook heel lekker is zonder de kaas.


Gegrilde groenten met geitenkaas en nootjes

Ingredienten: 300 gr broccoliroosjes * 400 gr wortel of pastinaak, in stukjes of evt. pompoen, ongeschild in stukjes * 2 uien in partjes * 250 gr kastanjechampignons * 2-3 eetl olijfolie * 4 takjes tijm, of twee eetl gedroogde tijm * 150 gr zachte geitenkaas * 50 gr pecannoten of cashewnoten

Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de broccoli in 3 min beetgaar. Spoel af in een zeef en laat goed uitlekken. Meng alle groenten in een braadslede en schep om met olijfolie, zout en peper. Steek de tijm ertussen (of meng met de gedroogde tijm). Rooster in de oven de groente in 25 min beetgaar. Schep af en toe om. Verdeel de kaas en noten erover en schuif het geheel nog 5 min in de oven. Lekker met pasta of couscous.

2 opmerkingen:

  1. Ja, leuk discussiepunt over die melk en kaas….

    Feitelijk zou je je dat ook moeten afvragen over je leren schoenen, leren tassen, leren stoelen, leren handschoenen etc….

    Dus als je geen dier wilt doden, moet je ook zeer spaarzaam moeten zijn in leer??
    Je zou de mening kunnen aanhangen dat áls je dan een dier slacht, je hem ook in het geheel zou moeten gebruiken. Dus ook zijn vel, botten etc. Hoeveel schoenen mag je kopen om de dood van die koe te rechtvaardigen, en hoeveel vlees moet je dan feitelijk ook opeten om het dier niet alleen voor je schoenen of je nieuwe tas te hebben gedood?

    En nog een punt: niet álle kalfjes worden geslacht om koeien melk te laten geven. Als we koeien niet willen laten uitsterven, moeten een aantal kalfjes gewoon grootgroeien. En als je theoretisch gezien de moeder van dát kalfje blijft melken, kan je met een relatief schoon geweten die melkproductie niet gewoon kunnen gebruiken? Dus als je je verbruik beperkt tot wat een koe in een jaar aan melk geeft...? Of is melken op zich al zielig?

    Ik heb niet in detail uitgezocht, maar zo ver ik weet produceren wij meer dan we zelf nodig hebben en staan onze koeien aan de basis van veel melkpoeder die bijv. in de arme landen kindjes in leven houden...

    En wat nu als je dan ook nog eens biologische melk, youghurt en kaas koopt, ben je dan niet al heel aardig bezig? Of als je alleen geite- of schapemelkproducten neemt, want die worden over het algemeen in iets diervriendelijker omstandigheden gehouden?

    Het zijn zo maar wat gedachtes…en het is helaas niet allemaal zwart/wit klip&klaar…

    Groetjes,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie. Het ideaal zou toch zijn om een hele koe te adopteren en daar alles van te gebruiken. Ik vind de discussie ook gecompliceerd en af toe deprimerend. Bijvoorbeeld als ik reageer op jouw opmerking dat de overproductie van melkpoeder wordt gebruikt om arme afrikaanse kindjes te redden, meen ik me te herinneren dat Europa gewoon niet weet waar ze met hun melkpoederberg naar toe moeten en voor dumpprijzen op de Afrikaanse markt gooien waardoor lokale boeren hun producten aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Zie ook de vraag in het Europese parlement hieronder. Deze is in november vorig jaar gesteld, dus het probleem is nog steeds actueel.


    "Betreft: vraag Marc Tarabella aan commissie van Europees parlement. Nadelige gevolgen voor Afrika van de uitvoerrestituties voor melkpoeder

    Op voorstel van de Commissie heeft de Raad van Landbouwministers besloten voorrang te geven aan uitvoerrestituties van met name melkpoeder, in het kader van maatregelen om de crisis in de melksector op te lossen. Een dergelijke maatregel is niet alleen bijzonder duur, maar brengt ook Afrikaanse producenten in grote problemen. Zij kunnen op niets terugvallen om te overleven en lijden onder de concurrentie van de gesubsidieerde uitvoer van melkpoeder uit de Europese Unie, tegen prijzen die lager liggen dan de productiekosten.
    Kan de Commissie uitleggen hoe ze dit besluit kan verenigen met een van de voornaamste doelstellingen van haar ontwikkelingsbeleid: rechtstreekse hulp aan degenen op wie deze landen hun hoop voor de toekomst grotendeels hebben gevestigd, te weten de landbouwers?"

    BeantwoordenVerwijderen