vrijdag 29 januari 2010

Frans landbrood


Dit is een brood met een zetseldeeg, dit is een vooraf gefermenteerd deeg. Je kunt het grotendeels en waarschijnlijk wel helemaal in de broodbakmachine maken al wordt het dan niet rond, gek hè. Het recept komt uit een door mijn zus gekopieerd kookboek van ene Jenny geloof ik over broodbakmachines. Ik heb nog even gegoogled voor de juiste verwijzing, maar ik kom er niet achter. In ieder geval zijn het veel succesrecepten zoals marokkaans brood, naan, pita. En dus ook dit brood. Pakjes instantgist koop ik trouwens bij Mabrouk op de botermarkt. Ook bij de molen de Zandhaas in Santpoort noord verkopen ze alles wat je nodig zou kunnen hebben bij broodbakken en dan steun je ook Oudnederlands cultuurgoed, mocht je dat willen. Het ziet er toch leuk uit zo'n draaiende molen. De molenwinkel is op donderdag, vrijdag en zaterdag open. Iets verderop zit 'l Amuse, die van die lekkere Franse kaasjes.

Pain de campagne
zetseldeeg: 200 ml water * 175 g. bloem * 50g volkorenmeel * 1/4 theelepel instantgist

Doe beide meelsoorten en het gist in de bak van de broodbakmachine en zet 'm op basisdeeg of pizzadeeg. Na afloop uitzetten en dan het zetseldeeg 2-8 uur (een nachtje was ook geen probleem) zitten met gesloten deksel.

deeg: 120 ml water * 225g bloem * 50g volkorenmeel * 25g roggemeel * 1,5 tl zout * 1/2 tl suiker * 1/2 tl instantgist
Strooi de meelsoorten boven op het zetseldeeg. Voeg zout, suiker en gist toe maar zout niet tegen het gist aan. Giet het water erbij.
Zet de machine op de deegstand.

Leg het deeg na deze stand op een licht met bloem bestoven oppervlak. Sla het voorzichtig door. Dat is belangrijk anders hoopt het gas zich op en krijg je een onregelmatig kruim (zie de gaten in mijn brood)
Maak er dan een stevige ronde bal van en trek daarbij de zijkanten naar onderen dan wordt de bal mooi glad. Leg de bal op een licht ingevette bakplaat (was ik vergeten en hij zat erg vast)


Bedek het deeg met een grote glazen kom of ingevet cellofaan en laat het op een warme plaats in 30-45 minuten bijna verdubbelen. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bestuif het brood bovenop met meel. Maar met een scherp mes drie parallelle inkepingen in het brood en nog drie loodrecht daarop.

De bakplaat onderin de oven doen en 40 minuten bakken tot het goudbruin is en hol klinkt als je op de onderkant tikt. Laat het minstens een uur afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten