woensdag 20 januari 2010

Chocoladetaart voor Hannah


Hannah is 10 geworden en gaf een feestje. Het was een groot succes met de striptekenaar, Ben Westervoorde die een workshop gaf aan 8 kinderen. Hannah weet nu dat als je ogen hoog in het hoofd tekent, iemand er heel dom uit ziet en een enorm hoofd dat is natuurlijk een professor. Zo simpel is het. Relatief eenvoudig bleek ook de chocoladetaart die ik gemaakt had. Taarten met biscuitdeeg vind ik nog weleens droog worden of vallen uiteen. Deze komt uit Nigella Lawson: Feest, eten om het leven te vieren. En hoewel nigella op elke pagina je koket toelacht, werd de taart ook erg lekker met een licht gestresst gezicht.


Chocoladetaart met frambozen uit Nigella Feest p.139 (sandra, die pagina met kleine vlekjes)

voor de taart: 1,5 dl melk * 1 eetlepel boter * 200g bloem * 200g suiker * 3 eetlepels cacao van goede kwaliteit * 1* 3 eieren * 2tl puur vanille-extract * 1 theelepel dubbelkoolzure soda

vulling: 1,25 dl slagroom * 125 gr frambozen (diepvries gaat prima)

ganache: 1 dl slagroom * 100 gr extra pure 70% chocolade (gehakt) * 1 eetl golden syrup (keukenstroop heb ik genomen) * 100 gram frambozen (verse zijn het mooist)

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je aan de taart begint. Verwarm de oven op 180°C (hetelucht iets lager)en vet twee taartvormen (ongeveer 20cm diameter) in. Leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem. Ik deed ook aan de zijkanten bakpapier. Verwarm de melk en boter in de magnetron. (Roer het vanilleextract erdoorheen)
Klop de eieren met de suiker tot een dik, schuimig mengsel. Doe er de gezeegde bloem, dubbelkoolzure soda en cacao doorheen terwijl je blijft kloppen. Doe al kloppend het melkmengsel erdoor. Verdeel dit mengsel over de twee vormen en strijk het glad met een spatel. Ongeveer 20 minuten in de oven. (Wanneer een satépen droog uit het midden kan worden getrokken nadat je het hebt doorprikt, is het in orde. Het is ook een goed idee om de twee vormen halverwege van plaats te wisselen zodat ze alle twee ongeveer even hard gebakken zijn.) Haal de taarten uit de oven, zet ze in de vorm op een rooster en laat ze tien minuten afkoelen. Daarna verder afkoelen op rooster, zorg dat de bodem onderop ligt anders krijg je streepjes van het rooster.

Klop voor de vulling de slagroom lobbig, prak de frambozen niet te fijn en meng met de slagroom. Leg een taartdeel onderop en doe de vulling daarbovenop. Leg het andere taartdeel erop. Verwarm voor de ganache de slagroom, de gehakte chocolade en de stroop op een laag tot matig vuur. Als de chocalade bijna helemaal gesmolten is, haal je de pan van het vuur en klopt met een garde tot je een glad mengsel hebt. Giet dit over de taart heen en strijk glad met paletmes. Verdeel de frambozen over de bovenkant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten