woensdag 30 december 2009

Borsjt


De oosteuropese keuken is niet zo bekend. Op skivakantie in Tsjechie een paar jaar geleden was ik ook niet zo onder de indruk. In restaurants eten ze veel vet vlees met gefrituurde aardappelen in verschillende vormen. Voor de vegetarier worden er dan naar keuze champignons of kaas in de frituur bijgegooid. Best lekker voor één keer. Op een ochtend ging ik met Bodil op de slee ploeterend door de sneeuw om boodschappen te doen. Heel tjechisch met kolenlucht. In het winkeltje aangekomen lagen daar alleen verschrompelde wortels en pastinaken. Wel was er een uitgebreide keus aan allerle verschillende soorten room waarbij het onderscheid geheel onduidelijk bleef omdat de tekst in het Tsjechisch of Russisch was. Steven van Joke heeft destijds zijn kookbeurt nog vervuld met een pan koolsoep die authentiek communistisch smaakte. En ik heb me uitgeleefd op een zuurkoolschotel. Met Sandra, die een paar huizen verder op woont heb ik deze week een kookmiddag gehouden met de oosteuropese keuken als uitgangspunt. Haar vriend Pepijn vroeg nog of ik alle andere keukens al gehad had? Maar het was leuk. We hebben zelf mayonaise gemaakt voor de huzarensalade (recept uit het ouderwetse Wannee kookboek) die erg lekker was, zuurkoolsoep gemaakt uit Mark Bittman die smaakte naar vloeibare zuurkoolschotel wat niet vies is maar ook niet echt een aanrader. Ook nog blini's gemaakt. Eingelijk had ik zuurdesembrood met rogge en karwijzaad willen bakken, maar noch de AH noch de Dekamarkt verkoopt roggemeel. Daarom niet oosteuropese ciabatta gemaakt, een mens moet ook niet te precies zijn. En tenslotte nog borsjt gemaakt. Bij borsjt denk je meteen aan worst maar zonder bleek ook lekker.

nodig: kilo ongekookte bietjes, twee aardappelen, stengel bleekselderij, ui, wortel
karwijzaad, 1,5 liter groentebouillon creme fraiche, dille, evt gekookt ei

Voor een extra lekkere smaak rooster de bietjes in stukken in de oven.

Snipper de ui, snijd de bleekselderij en wortel fijn. Schil de aardappel en bietjes en snijd ze in stukjes. Fruit de ui in een beetje olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg na een paar minuten de bleekselderij en wortel toe. Laat even bakken. Voeg de aardappel en bietjes toe met een theelepel karwijzaad. Voeg de bouillon toe
en breng aan de kook. Laat koken met deksel op pan op zacht vuur tot de groentes gaar zijn. Pureer met de staafmixer. Pas op de hete spetters!
Serveer met lepel creme fraiche, stukjes gekookt ei en paar takjes dille. Op smaak brengen met zout en peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten