zaterdag 24 oktober 2009

mooi dessert

Dit is een erg lekker toetje en toch snel te maken. Het komt uit de Allerhande van enkele jaren geleden en is elke keer weer een succes. Jaren geleden voordat we kinderen hadden, maakt ik met Esther een Indiaas dineetje voor de mannen. Toen ook een Indiaas toetje gemaakt dat kulfi heet. Daarvoor moesten we de melk uren koken en uiteindelijk leverde dat een mierzoet toetje op. Esther keek vooral heel teleurgesteld toen ze het proefde. Dit toetje is lekkerder vind ik en past heel goed na een Indiase maaltijd vanwege het citroengras dat gebruikt wordt. Ik was vergeten een vanillestokje te kopen en heb toen gemakzuchtig vanillieessence gebruikt. Het was lekker maar met echte vanille is het niet vergelijken. Koop die dus!

Voor 4 personen:
3 blaadjes gelatine, 1 vanillestokje, 2 dl slagroom, 175 gr suiker, 1 bakje ricotta 250g, 1 stengel citroengras, 250 g pitloze druiven

Week de gelatine 5 minuten in koud water . Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Verwarm de slagroom met het vanillestokje op een zacht vuurtje. Na een tijdje 75 g suiker erdoor. Schraap de pitjes uit het vanillestokje met zijdkant van een mes en roer door de slagroom. Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één door de slagroom. Blijf roeren tot ze opgelost zijn. Laat het mengsel iets afkoelen en roer dan de ricotta erdoor. Spoel 4 bakjes om met water en vul ze met het ricotta/slagroom mengsel. Ongeveer 3 uur in de koelkast.
Doe 100 g suiker met 50 ml water en de opengesneden citroensgrasstengel in een pan. Breng roerend aan de kook en laat 5 min. koken. Was de druiven en halveer ze. Als de schil van de druiven een beetje hard is dan kunnen de druiven een minuutje meekoken met de siroop. Anders de siroop van het vuur halen en dan de druiven toevoegen. Laat enkele uren marineren.

Voor het serveren bakjes even onder warm water houden en dan op bordje storten.
Verdeel de druiven over de ricotta panna en cotta en lepel er een paar lepels siroop overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten