woensdag 16 september 2009

Spaghetti met tomaatjes uit de tuin

Als kind vond ik het heel raar dat andere kinderen wisten dat er op woensdag altijd gehaktballen op tafel kwamen. De woensdag gehaktdag van de slager had blijkbaar effect. Bij ons thuis was dat niet gewoon. Alhoewel we aten natuurlijk wel de aanbieding van de dag net als vele anderen. Het schijnt nog steeds zo te zijn dat als AH de bloemkool in de aanbieding heeft, een groot deel van Nederland dat die dag eet. Met een papje, zoals het hoort. Maar sinds de kinderen er zijn, ben ik door eeuwig tijdgebrek en gemakzucht toch twee dagen in die vastigheid terechtgekomen. Tot mijn schrik moest ik erkennen dat we inderdaad elke maandag tortilla met bruine bonen eten. Wel zo gemakkelijk want daar is Bodil zo gek op een maandag zonder tortilla is wat haar betreft afgeschreven. En op dinsdag hoort de pasta op tafel te komen. Het liefst penne met tomatensaus en mozzarella en geen pasgetti. Nu de dames iets ouder worden, zijn ze iets flexibeler geworden en mag de saus afgewisseld worden gelukkig. Gisteren zag ik dat de tomaatjes uit de tuin niet echt groot maar ondertussen wel rood zijn geworden.


snelle spaghetti met kerstomaat, zwarte olijven en mozzarella


nodig: 500g spaghetti, 250 gram kerstomaatjes, 50 gr zwarte olijven, zakje mozzarella, basilicum, knoflook

Kook de spaghetti. Als de olijfolie warm is, knoflook goubruin bakken. (niet op te hoog vuur, dan wordt hij bitter.) Daarna kerstomaatjes halveren of in vieren erbij doen. Even meebakken, dan olijven gehalveerd of in plakjes toevoegen. Gekookte spaghettie erdoor en daarna de mozzarella in blokjes erdoor roeren. Serveren met vers gescheurde basilicum.

Omdat de meiden nogal veel eten, had ik twee bijgerechten gemaakt. Snijbonen (ja, weer uit de moestuin). Die kun je natuurlijk gewoon koken maar op z'n italiaans ook lekker. Daarvoor een klein uitje of knoflook fruiten in olijfolie. Een verse tomaat in kleine stukjes of een eetlepel tomatenpuree erbij. Even meebakken, daarna stukjes snijbonen of sperziebonen toevoegen, zout en peper en een beetje water. Dit ongeveer 15 minuten laten sudderen tot de snijbonen gaar zijn.

Het andere bijgerecht was een bonensalade, die mijn zus al de Bodilsalade noemt omdat ze er zo gek op is.

Bodilsalade:

blik kidneybonen, blikje mais, tomaat, augurk, optioneel paprika en/of rode ui. Tomaat, augruk en andere groente fijnsnijden en bij uitgelekte kidneybonen en mais doen. Grote theelepel mayonaise toevoegen en klein scheutje azijn en een snufje chilipoeder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten